„Tak dobré boty mohou mít jen špioni.“ Rozhovor s ředitelem společnosti PRABOS

„Tak dobré boty mohou mít jen špioni.“ Rozhovor s ředitelem společnosti PRABOS

Proč je dobré chodit v botě vyrobené v Česku, i o tom, jaké země už procestoval, jsme si povídali s Jurajem Vozárem, ředitelem společnosti Prabos, která vyrábí speciální vojenskou, pracovní a v neposlední řadě také outdoorovou obuv.

V jakých nejdrsnějších podmínkách byly vaše boty?

Dělali jsme třeba speciální boty na míru pro Marka Šimíčka, který s nimi překonal zamrzlý Bajkal. Vyrobili jsme i boty pro dobrodruhy, kteří chtěli přejít Afriku. Pak mi psali, že to nebylo moc dobré rozhodnutí, protože je hned zatkli na letišti s tím, že tak dobré boty mohou mít jen špioni.(Směje se.)

Jaké konkrétní modely dnes můžete cestovatelům nabídnout?

Jsou to hlavně boty Annapurna, Tundra, Condorri a Condor. Ty mají dobrou váhu a kvalitní protiskluzovou úpravu podešve. Největší výhodou je ale to, že jsou to boty vytvářené na českém kopytě, tedy jakémsi modelu nohy, který je dělán podle průměrného českého chodidla. Je tedy jasné, že vám bude sedět lépe než bota italská, nebo ještě hůře čínská.

Jak se vytváří takové typicky české kopyto?

Je potřeba udělat výzkum, přeměřit si mnoho českých nohou a vytvoříte si ideální model. My jsme to například dělali v armádě. Samozřejmě je potřeba to po pár letech zase měnit. Stejně jako se vyvíjíme my, i naše chodidla se mění.

Mnoho lidí outdoorové boty rychle zničí hlavně kvůli špatné péči. Co je potřeba dodržovat?

Největší chybou je, když provlhlou botu prudce vysušíte. V ten okamžik kůže popraská a bota ztratí své vlastnosti. Mnoho lidí si neuvědomuje, že nevlhnutí nohy v botě není jen otázkou membrány, ale je to otázkou funkčnosti celého kompletu stěny obuvi. Proto je potřeba se o botu starat komplexně. Důležité je používat kvalitní ponožky z dutých vláken, na botu využívat přípravky na bázi silikonu, které udržují kůži vláčnou a zároveň neucpávají póry v kůži. Dobré je také mít náhradní vkládací stélku.

Firma Prabos má více než 150letou historii. Jak začínala?

Historie firmy Prabos sahá až do roku 1860. Ve Slavičíně tehdy vznikla firma Japis, která se věnovala zpracování surových kůží. Postupem času se změnila ve výrobce obuvi, kterou s krátkými přestávkami dělá dodnes. Věnujeme se speciální obuvi, mimo jiné pracovní a vojenské. Již několik let ale posilujeme náš outdoorový program. Obouvali jsme československou armádu a v rámci internacionální pomoci jsme dodávali boty i do Afriky. Takže pokud dnes řeknu v Ghaně Kanada vzor 60, každý hned ví. Považují to za vrchol toho, co kdy nosili na nohách. A i když my se na tyhle kanady dnes již díváme trochu s despektem, v zahraničí nás právě kvůli nim znají. Nyní budeme vojenskou obuv dodávat třeba silovým složkám v Kábulu.

Dodáváte často boty do zahraničí a do třetího světa?

V Evropě patří mezi naše hlavní odběratele Bundeswehr, Armáda České republiky a Makedonská policie. Jsme dodavatelem také pro armády Litvy, Švýcarska, Polska, Nizozemska a Velké Británie. Do zemí třetího světanevyvážíme boty klasicky, ale spíše nabízíme partnerství. Dodáme technologie, zorganizujeme výrobu a vyučíme lidi. Zkrátka je naučíme, jak si ty boty udělat sami. Už jsme to tak dělali v Namibii či Ghaně. Nyní to takto hodláme udělat i v Afghánistánu. Z pohledu byznysu je to samozřejmě problematické, ale my to bereme spíše jako investici do budoucna. Třeba z Namibie, kde projekt vznikl v rámci grantu českého Ministerstva průmyslu a obchodu, se na nás obracejí dodnes.

Dobré boty jsou základem každé cesty. Na žádné expedici vám však nesmí chybět několik základních věcí, bez kterých se cestování prostě neužijete. V našem článku se dozvíte, jak vše potřebné sbalit pod sedm kilo.

Od pracovních a vojenských bot dostali také k obuvi outdoorové. Jaká byla cesta?

Dnes až 20 procent naší výroby patří do segmentu trekingové nebo chcete-li outdoorové obuvi. Vychází z našeho military programu, outdoorové věci se v podstatě všude vyvinuly z vojenských. S konceptem outdoorové obuvi přišly německé firmy. My jsme v tu dobu získali goretexovou licenci, čímž jsme se zařadili do špičky v této oblasti výroby bot.

Přesto vás ale nenajdeme v běžných outdoorových prodejnách. Proč tomu tak je?

GORE-TEX nabízí dvě licence, pro technický a komerční segment. Technický segment využívá kvalitnější druh membrány i kvalitnější další materiály, navíc musí splnit určité normy kladené na pracovní obuv. Komerční obuv naopak nemusí nutně splnit žádné speciální požadavky. My bohužel máme pouze licenci technickou, tedy prodáváme botu jako „pracovní pomůcku“, znamená to, že by měla být kvalitnější, ale v běžném outdoorovém obchodě ji nabízet nemůžeme. Dnes naše boty můžete získat v našich firemních prodejnách, v obchodech s pracovními a ochrannými pomůckami a samozřejmě na našem e-shopu.

Kde probíhá celá výroba bot Prabos?

Všechny naše produkty jsou kompletně vyráběny ve Slavičíně s použitím evropských materiálů. Jedinou výjimkou je podešev Vibram, která se momentálně vyrábí v Číně. Vyrábíme si ale i své vlastní podešve.

Kolika rukama bota projde, než ji dostane zákazník?

My máme 250 lidí a na každé botě se v podstatě podílí každý z nich. Nejpodstatnější je určitě kontrola kvality, kdy je potřeba dokázat, že bota splňuje všechny potřebné normy.

A kam jste se se svými botami vydal vy sám?

Já je mám na nohách pořád! Procestoval jsem s nimi několikrát Indii nebo Afriku. Jezdím s nimi i do Tater a sám si je tak otestuju. Třeba jsem se na túře rozčiloval, že se mi rozvazovaly tkaničky, tak jsme je při výrobě vyměnili za lepší.

Prabos

Už více než 150 let vyrábí česká firma Prabos boty do těch nejextrémnějších podmínek. Nosí je zahraniční armády, čeští hasiči i cestovatelé. Projdete s nimi pralesem, sněhem i pouští. Nabídku jejich výrobků si můžete prohlédnout na www.prabos.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: