ROZHOVOR: Jak se plní sny v kanadském Revelstoku

ROZHOVOR: Jak se plní sny v kanadském Revelstoku

„Pokud chceš, tak můžeš dokázat všechno, co chceš,“ shrnuje Jakub Barčík to, co se naučil při práci v Kanadě. Odhodlal se odjet z Čech a plnit si sny, a to v kanadském Revelstoku.

Jak se stalo, že sis vybral pro zahraniční cestu zrovna Kanadu?

Poslední dvě léta jsem trávil na Aljašce v rybárně a zbytek roku ve škole. Bohužel americká vláda zakázala práci na J1 víza v rybárnách. Takže jsem se rozhodl jet místo na Aljašku do Kanady. Na Kanadě mě stejně jako na Aljašce lákala příroda, možnosti a celkový přístup lidí.

Měl jsi strach, že žádnou práci nenajdeš?

Strach jsem měl, ale jak si říká, že když se chce, tak jde všechno. Práci jsem pak si po měsíci našel. Člověk musí hledat řešení a ne výmluvy. Šel jsem na to přes osobní kontakt. Roznášel jsem životopisy, tam kde jsem chtěl pracovat. Je to jednoduché, tady víc lidé dají na osobní kontakt, než na nějaké emaily. Zkrátka každý, kdo sem přijede, má stejné možnosti, takže stačí nelenit a jít hledat. Nejde nějak extra něco doporučit. Nejvíce je tady asi práce v hotelu, kuchyni či s uklízením, ale je tu spousta i jiné práce. Záleží, na co člověk narazí.

Dělám pořád tu jednu a tu samou práci, Janitor. Janitor je takový školník, který ale nepůsobí ve škole. Sem tam uklízí, sem tam něco spravuje, vyměňuje žárovky apod. Tato práce mi hlavně dala možnost se realizovat, vydělat si lehce peníze na věci, které jsem chtěl vždycky dělat, tedy lyžovat, jezdit na kole a nemuset řešit hlouposti v České republice. (žertuje)

Máš čas při práci Kanadu opravdu zažívat?

Mám super šéfa, se kterým se dá krásně domluvit. Mám čas na výlety, na kolo, na lyžování, dostal jsem i měsíční dovolenou, kdy jsem jel s kamarády na roadtrip na Yukon, Aljašku a zpět. Záleží na každém, jak si to udělá, na začátku máme možnosti všichni stejné, stačí si to uzpůsobit k obrazu svému.

Nejširší nabídku průvodců a map Kanady (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Které místo sis vybral a proč?

Vybral jsem si Revelstoke, protože je to nejlepší místo na lyžování. Je to uprostřed hor, všude kolem lesy a hory. Nechápu, jak někdo může zažívat Kanadu ve velkém městě.

Která místa bys doporučil na výlet z těch, která už jsi stihnul prozkoumat a procestovat?

Revelstoke je super místo. Je to uprostřed cesty mezi Vancouverem a Calgary, takže je to skoro všude blízko. V létě se tady dobře lozí po skalách a jezdí na kole. Jsou tady super singletrack traily. V zimě je to mekka lyžařů a sledařů.

Nedají se popsat všechna místa, kde jsem byl. To bychom tady mohli být do rána. Kanada je sama o sobě hezká a každý člověk, který má aspoň nějaké vztah k přírodě, si tady vždycky něco najde. Je tady zkrátka všechno. Moře, kde může surfovat, skoro poušť a vysoké hory. Co víc chtít? Výhodou je, že z Kanady můžete vycestovat i do USA, takže Aljaška je blízko, státý pod Kanadou taky.

Já trávím volný čas na kole a lyžováním. Proto jsem tady. Kamarády mám mezi krajany, kteří tady jsou stejně jako já a i mezi místními.

Co ti připadá na programu nejlepší – možnost naučit se jazyk, potkávání nových lidí, poznání života v Kanadě, možnost si Kanadu kousek po kousku procestovat, vydělat peníze nebo něco jiného?

Asi to, že pokud chceš, tak můžeš dokázat všechno, co chceš. Musíš jen opravdu chtít a jít si za tím.

Zažijte Kanadu

Chcete strávit až rok v Kanadě cestováním, prací a případně studiem? Je vám 18 – 35 let a jste občanem České republiky? Chcete se zdokonalit v angličtině nebo francouzštině a získat pracovní zkušenosti, které vás zvýhodní na trhu práce a obohatí na celý život? Chcete poznat kanadskou kulturu a společnost? Přihlaste se do kanadského vládního programu Zažijte Kanadu! Na stránkách www.canada.cznajdete další informace o podmínkách účasti, účastnickém poplatku a době vyřízení, formuláře přihlášky, odpovědi na často kladené otázky a průvodce životem v Kanadě. Na stránce www.facebook.com/ZazijteKanadu se můžete spojit s českými účastníky programu a získat od nich cenné osobní zkušenosti s pobytem v Kanadě.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí