Alex Honnold má další, ještě adrenalinovější film – Honnold 3.0

Alex Honnold má další, ještě adrenalinovější film – Honnold 3.0

Americký lezec Alex Honnold, který je známý především pro své lezení velkých stěn bez jištění, už není proslulý jen mezi lezci, ale pod kůži se dostává také lidem, kteří o tomto sportu nevědí zhola nic. Právě o rostoucí popularitě je první třetina filmu Honnold 3.0 a pokud jste viděli Alexův předešlý film „Alone on the wall“, tak věřte, že zbytek filmu Honnold 3.0 ho minimálně třikrát překonává. Možná si říkáte: „Je tohle ještě možné?“ a já vám na to řeknu jen: „Podívejte se na film a dáte mi za pravdu!“

Kdo je Alex Honnold?

Skoro jako bych zapomněl, že jsou lidé, kteří Alexe neznají. Pokud tomu tak je, tak mi prosím promiňte, ale pokud se zajímáte o horolezectví stejně jako já, tak jste neustále bombardováni informacemi o Alexu Honnoldovi.

Přiznám se, že poprvé jsem tohoto, dnes 28 letého, Američana zaznamenal na filmovém festivalu Expediční kamera ve filmu „Alone on the Wall“. Nevěděl jsem, co od filmu čekat, ale můžu vám říct, že už po 15 minutách se mi začaly potit ruce. Proč? Jednoduše proto, že jsem se koukal na člověka, který si na jednu z největších skalních stěn vzal z lezeckých pomůcek jen lezečky a pytlík na magnesium. Pokud byste takového kluka potkali na ulici, tak byste asi neřekli, že se chystá přelézt 700 metrů vysokou severozápadní stěnu masívu Half Dome v Yosemitech.

To bylo v roce 2008. Je jasné, že když se někdo pustí do tak riskantního podniku, tak za sebou už musí něco významného mít, a taky že jo. V dubnu stejného roku vylezl opět sólo stylem, tedy bez jištění, cestu Moonlight Buttress“ (400 m).

„Dívat se na Alexova sóla je děsivé, někteří lidé to nezvládají.“

Tento film uvidíte na letošní Expdiční kameře, která se koná v únoru a březnu ve 204 českých a slovenských městech. Filmový festival Expediční kamera je přehlídkou nejúspěšnějších cestovatelských a outdoorových filmů uplynulé sezony.

Po průlomovém roce 2008 následovaly další úchvatné projekty. Z mnoha jiných jsou to například sólo přelezy cest „Cosmic Debris“ (8a), „Heaven“ (7c) a „Phoenix“ (7c+). Rychlostní rekord na „The Nose“ (s Hansem Florinem v čase 2 hodiny a 23 minut).

To, co vám Alex předvede ve snímku Honnold 3.0 vše dosavadní předčí

Jak už bylo zmíněno výše, úvod filmu vás provede změnou, kterou Alex prodělal po tom, co světlo světa spatřil film „Alone on the Wall“. A sice to, že už to není jen o něm, skále a pár lezcích, kteří na něj pod stěnou koukají. Od té doby se z něj stala celebrita, kterou všichni sledují a očekávají další překonávání nemožného.

„Lidé vždy očekávají, že pokaždé překonáš to předešlé, ale já nemůžu vždy dělat větší věci.“

Proto se na čas uchýlí do boulderingové oblasti Bishop v Kalifornii, kde chce v relativní tichosti zlepšit své silové schopnosti, které považuje za největší slabinu. V rámci tohoto tréninku se pak pokusí o teprve druhý přelez jednoho z největších boulderů na světě, kterým je 13 metrů vysoká „Ambrosia“.

Po této kalifornské štaci se přesune do oblasti, ve které je nekorunovaným králem. To nemůže být nikde jinde než v bigwallové Mekkce – Yosemitském národním parku.

Alex si bude hrát…

Už dlouho se v Yosemitech lezci baví tím, že toho za 24 hodin zkoušejí vylézt co nejvíce. Alex se v tomto časovém limitu pokusí o nemožné – přelézt tři největší tamní stěny, které se nacházejí na Mount Watkins, El Capitanovi a Half Domu. Jinak řečeno 1500 metrů těžkého lezení za jeden den. O zábavu bude postaráno, protože schopným lezeckým týmům by to zabralo týden.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: