Italský Terst – opomíjené město několika „nej“

Italský Terst – opomíjené město několika „nej“

Přístavní město u italsko-slovinských hranic Terst je často neprávem opomíjeno mezi návštěvníky Itálie. Přiznejme si, že město se nepyšní slunnými rozsáhlými plážemi, kde byste se opalovali celý týden a jen neradi odjížděli po skončení dovolené domů. Přesto se jedná o neprávem opomíjené, turisty možná až zbytečně nedoceněné město u Jaderského moře. Pyšní se hned několika prvenstvími, která si společně projdeme v toulkách jeho centrem i blízké okolí.

Možná díky tomu, že město neleží na žádné hlavní železniční trase, nemá vlastní letiště a vede sem jen jediný dálniční přivaděč, zde narazíte na turisty ve výrazně méně případech, než tomu bude v Benátkách, Pise, Florencii či Římě. Pokud nevyužijete osobního automobilu, což doporučuji, vzhledem k možnosti zajet si na výlet do Chorvatska či Slovinska, tak můžete využít evropsky významného letiště v Benátkách či pravidelných linek autobusové společnosti Flixbus.

Prohlídněte si další fotografie k článku…

Po stopách evropských i světových prvenství

Věděli jste, že v Terstu se nachází druhé největší otevřené náměstí do moře? Ani já jsem to před jeho návštěvou netušila. Právě zde začneme naše společné putování. Stojíme-li na Piazza Unitá d’Italia zády k moři, očima můžeme pozorovat stavbu radnice Palazzo del Municipio. Není to zdaleka jediná honosnější budova na místním náměstí, jež získalo svůj ráz z 19. století.

Pokud si chcete krásu místa užít dvojnásobně, zaplaťte si vyjížďku na lodi anebo zavítejte na Molo Audace až se setmí. Zlatě nasvícené náměstí v čele s radnicí v kontrastu s temně černou hladinou se vám vtiskne do paměti.

Pokračujte po hlavní ulici Riva Tre Novembre směrem na západ až narazíte na Canal Grande. Benátským kanálům se sice nevyrovná, ale s trochou štěstí zahlédnete i gondolu. Projděte se podél něho až k náměstí Piazza Sant’ Antonio Nuovo, které se pyšní hned dvěma zdobenými kostely – Chiesa di Sant’ Antonio Taumaturgo a Tempio Serbo Ortodosso di San Spiridione. Čím komplikovanější se jejich názvy zdají být, tím méně tradiční dekorace zde naleznete, zejména pak na druhém zmiňovaném pravoslavném chrámu. Byť nejsem věřící, jeho baňaté kopule a zlaté ikony na zdi mě dokázaly přinutit zde chvíli postát a snažit se bezvýsledně rozluštit písmo nad vstupním portálem.

Pokud chcete zažít Itálii také netradičně a bez davů turistů, vydejte se do hor a navštivte pevnosti z první světové války. Najdete je například poblíž města Trident. Více informací se dočtete v našem Tipu na výlet: Opevněné hory nad italským Tridentem.

Dříve než se vydáme k dalším opomíjeným prvenstvím Terstu, pošlu vás vystoupat až k parku Parco della Rimembraza, kde se nachází Cattedrale di San Giusto Martire. Jeho výhodná vyvýšená lokace uprostřed města vám umožní nádherný výhled na celý Terst i jeho okolní urbanizaci, což za strmý výstup stojí. Netoužíte-li platit vstupné do pevnosti, i přesto sem zavítejte. Před katedrálou se nalézají zbytky starověkých sloupů a hned tři historická muzea i s klášterem.

Kolem pláže přes maják k zámku

Pro další výlet doporučuji vyhradit si alespoň půl dne ve vašem programu. U hlavního vlakového nádraží nasedněte do autobusu číslo 6 a vydejte se na severozápad za město. Na hradby zde nenarazíte, ale minete jeden z největších světových majáků Farro della Vittoria, který zde byl vystavěn jako památka na první světovou válku. Dobrá zpráva pro turisty – maják je volně přístupný.

Je jen na vás, zda si vyšlápnete nahoru anebo se vydáte podél jediných místních pláží směrem k cíli našeho putování – zámku Castello di Miramare. Jak už bylo naznačeno, Terst není typickým přímořským resortem a oblázky v blízkosti široké pískové cesty se jen s přimhouřením očí dají zvát plážemi. Ale je zde krásný udržovaný park s dětskými prolézačkami a od jediné kamenné fontány zde lze sledovat barevný západ slunce nad mořem.

Samotná bílá budova připomíná zmenšenou kopii zámku Hluboká v Jižních Čechách, ale postaven byl mexickým císařem Maxmiliánem pro potřeby jeho rodiny v 19. století. Milovníci historických faktů a legend mohou navštívit muzeum v jeho prostorách, ostatní dají přednost procházce v dendrologicky významném zámeckém parku.

Naleznete-li ještě zbytky sil, zastavte se na zpáteční cestě u kostela Santuario di Montegrisa (známém také jako Tempio Mariano di Monte Grisa). Místní ho kvůli jeho tvaru přezdívají “Formaggino” (italsky sýr). Kostela jste si museli povšimnout už z centra Terstu, neboť stojí na kopci mezi zámkem Miramare a majákem, a je vidět odevšad z okolí města. Návštěvníky okouzluje především jeho futuristický moderní vzhled, pro mě ne nepodobný k hotelu u Štrbského plesa.

Ukryté podzemní prvenství

Majákem a náměstím prvenství hlavní metropole oblasti Friuli-Venezia Giulia nekončí. Severním směrem od Santuario di Montegrisa, za dálničním přivaděčem, se nachází turisticky nejnavštěvovanější jeskyně Grotta Giga. Krasová oblast Terstu je zapsaná dokonce v Guinnessově knize rekordů.

Vychutnejte si pohled na přístav

Jednoho nikdy neunaví nádherné výhledy na moře, proto si ve zbytku vašeho času vychutnejte město Terst hned ze dvou různých pohledů – z boku i ze shora. Prvně vás zvu do vesničky Muggia, která se nachází na jih od metropole. Odsud ke slovinským hranicím je to tři kilometry. Snad právě blízkost Slovinska ovlivňuje architekturu podloubí jednotlivých, spíše nižších budov. Povšimněte si i větší pestrosti barev omítek. Jaký kontrast k šedému přístavnímu Terstu, který je možné spatřit jako na dlani právě z pobřežních mol v Muggia.

Druhý výlet vám kromě výhledu na město ze shora nabídne i svezení se méně tradičním dopravním prostředkem. Vydejte se do obce Opicina místní opicinskou tramvají. Jedná se o kombinaci dvou dopravních vozidel – lanovky a tramvaje. Při jízdě ve výsledku překoná přes 320 výškových metrů se stoupáním místy až 26 %.

Zpátky do starověku

Terst spolu s Janovem se od většiny měst severní Itálie na první pohled odlišuje architektonickým stylem. Převládá zde vliv výstavby v posledních stoletích, většina budov je funkcionalistických s výjimečným zastoupením nějakého kostela či budovy divadla v neoklasicistickém stylu. Ale i zde najdeme pozůstatky vlivu byzantské říše a s ním jemný závan starodávných dob.

Jednu ze starověkých památek jsme už společně dříve navštívili – baziliku a pevnost v jednom Cattedrale di San Giusto Martire a její přilehlé sloupoví. Přiznejme si ale, že hlavním rysem starověku je svět amfiteátrů divadel s jejich strhujícími dramaty a později i komediemi. Oboje zde rovněž naleznete, stačí pouze sestoupit z pevnosti dolů do úzkých uliček v centru a bedlivě se rozhlížet kolem sebe. Neboť zbytek zachovalého římské amfiteátru se nalézá přímo u centra.

Autorka Hanča Šormová vystudovala matematiku s informatikou a 5 let pracovala jako testerka v IT firmách. Letos se vydala zlepšit svoji angličtinu na maličký ostrov Malta, kde nakonec ale našla lásku ke copywritingu a cestování. Své tři lásky – tanec, psaní a objevování světa – se rozhodla propojit v jedno a vydává se do pro ni neznámých vod digitálního nomádství. Sledujte její plavbu na hankasormova.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí